Świąteczny Kącik Kulinarny SERNIK NA ZIMNO ,,DOMEK”

Składniki :
1 kg twarogu
1 kostka masła
3-4 żółtka
2 szklanki cukru pudru
aromat
(do białej masy – olejek cytrynowy,
do ciemnej masy – olejek arakowy)
30 sztuk herbatników
kakao

Przygotowanie :
Wkładam do miski masło, żółtka i cukier puder. Ucieram na gładką masę,następnie dodaje do tego ser twarogowy i wszystko ucieram. Nie robię tego mikserem, a specjalnym berłem zakończonym drewnianą kulką. Utartą masę dzielę na pół. Do jednej połowy dodaję kilka kropel olejku cytrynowego, będzie to masa biała. Do drugiej dodaję kilka kropel olejku arakowego oraz naturalne kakao. Dodaję tyle kakao, aby masa nabrała czekoladowego koloru i smaku. Wykładam papier do pieczenia i układam na spodzie blaszki ciastka. Na ciastka wykładam jedną z mas. Następnie wykładam kolejną warstwę ciastek, a na nią drugą masę. Chwytam papier, tak aby złożyć zewnętrzne rzędy w trójkąt, który będzie przypominał dach domu . Po złożeniu polewam dach polewą czekoladową i wstawiam do lodówki, aby zastygła masa i polewa. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Smacznego!

Rodzinny przepis na świąteczne ciasto przygotowała : Ewa.Sz kl.4d

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*